piatadefotografie
Administrator
 Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
|
|
Multi dintre cei care calatoresc cred ca un album cu fotografii de calatorie nu are niciun farmec fara o imagine cu apusul, dar cu toate acestea multe dintre ele sunt nereusite. Acest lucru nu ar trebui sa se intample deoarece apusul nu este un subiect atat de greu de fotografiat. Veti realiza acest lucru dupa ce veti parcurge cei 12 pasi din acest tutorial.
Planificarea
Chiar daca sunt unele situatii in care fotografiile cu rasarit si apus sunt facute spontan si ies minunate, in majoritatea cazurilor cele mai reusite sunt cele planuite dinainte. Gasiti, cu o zi sau doua inainte, locuri din care apusul se vede foarte bine. Cautati un loc in care, pe langa posibilitatea de a urmari caderea soarelui, puteti include elemente in prim plan si capta siluete. Apusul tine aproximativ o jumatate de ora, de aceea trebuie sa va ganditi dinainte la toate aceste lucruri sau riscati sa pierdeti imaginea dorita.
Aflati cand va rasari soarele sau cand va apune si mergeti acolo cu o jumatate de ora mai devreme, deoarece atunci se intampla lucrurile cu adevarat magice. Tineti cont si de vreme, deoarece norii pot genera mai multe tipuri de lumini si linii pe cer. Incercati sa evitati zilele senine pentru ca un cer innorat va va oferi culori mult mai spectaculoase. De asemenea, nu ignorati zilele in care este praf sau fum in aer, pentru ca si acestea pot da rezultate minunate. Pregatiti-va anticipat echipamentul necesar, inclusiv un trepied, un set de lentile de focalizare, baterii, etc.
Tehnici de compozitie
Fotografiati cu diferite distante focale
Unghiurile largi pot da peisaje cu o raza de actiune mai mare, dar daca vreti sa aduceti soarele in prim plan si sa il evidentiati, trebuie sa puteti focaliza exact pe el.
Deoarece soarele este doar la o jumatate de grad distanta, utilizarea unei lentile cu unghi larg nu va ocupa decat o mica parte din fotografie. Daca doriti ca apusul insusi sa fie punctul central al fotografiei, va trebui sa folositi lentile cu un diametru de la 200 mm in sus. Cu ajutorul acestora veti putea focaliza, dar e posibil sa aveti nevoie de un trepied. Trebuie sa aveti grija cand priviti direct soarele, cu atat mai mult daca utilizati lentile care maresc, deoarece lumina puternica poate fi periculoasa pentru ochi.
Formele ca puncte de focalizare
Ca toate fotografiile, si apusurile au nevoie de un punct de atractie si cel mai bun mod de a-l obtine este sa includeti cateva forme. Ar putea fi ceva extins, asemeni unui lant muntos, ceva care face parte din mediu, precum un palmier sau un debarcader, sau poate fi chiar o persoana. Cel mai bun lucru cu privire la formele din fotografii este ca ele adauga tonalitate si context.
Regula celor trei elemente
Amintiti-va regula celor trei elemente atunci cand fotografiati apusuri si rasarituri. Desigur, puteti incalca aceste reguli, dar este recomandat sa nu plasati in centrul fotografiei elemente precum orizontul, soarele, formele, etc.
Tehnici de expunere
Fotografiati cu o varietate de expuneri
Daca lasati camera sa decida de la ce distanta sa fotografieze, este destul de probabil ca nu veti reusi sa captati frumusetea luminii. De cele mai multe ori, fotografia nu va avea o expunere buna din cauza ca lumina este inca suficient de puternica. In loc sa va incredeti in modul auto al camerei, considerati apusul ca ocazia perfecta de a schimba modul camerei intr-unul pentru apertura sau pentru obturator, realizand o varietate de fotografii cu expuneri diferite. Un avantaj al acestui subiect este ca nu exista o expunere corecta si ca puteti obtine rezultate uimitoare daca experimentati. De asemenea, tineti cont ca expunerile diferite (date de apertura sau de viteza obturatorului) vor produce o varietate de rezultate, deci merita sa faceti mai multe poze.
Marcarea
O alta tehnica pentru a obtine expunerea corecta este sa tineti cont de parametrii care vi-i indica aparatul ca fiind cei potriviti, iar apoi sa variati usor valorile acestora. Spre exemplu, daca aparatul va indica sa fotografiati la 1/60 dintr-o secunda la f/8, veti fotografia la 1/60 cu f/5.6 si apoi la f/11. Astfel, veti obtine o serie de fotografii la expuneri diferite care vor da rezultate si culori diferite. Majoritatea camerelor DSLR si cateva modele de camere digitale au in constructie o modalitate de marcare, deci nu trebuie sa faceti acest lucru manual, ci trebuie doar sa invatati cum sa folositi aceasta optiune.
Blocarea expunerii automate
Daca aparatul de care dispuneti nu are o modalitate de marcare, sau nu stiti cum sa o utilizati, puteti bloca expunerea automata. In acest sens, pozitionati camera intr-un loc intunecat, blocati expunerea automata si apoi reincadrati poza privind catre soare.
Scoate camera din modul balans de alb
In cazul in care balansul de alb este setat la modul automat , riscati sa pierdeti unele nuante calde ale apusului sau rasaritului. Puteti incerca sa fotografiati cu modul cloudy sau shade, care au de obicei culori mai vii si ajuta camera sa invioreze imaginile.
Alte trucuri pentru fotografierea rasaritului sau apusului
Trepiedul
Daca fotografiati la distante mari si cu lentile cu distanta focala mare, asigurati-va ca aparatul de fotografiat este perfect nemiscat.
Focalizare manuala
In unele conditii de luminozitate extrema, unele camere au probleme cu focalizarea. Daca este cazul, schimbati pe focalizare manuala pentru a va asigura ca obtineti imagini cat mai clare.
Priviti in jur
Cel mai frumos lucru cu privire la apus este ca, in afara culorilor minunate pe care le creaza pe cer, mai genereaza si o lumina aurie impresionanta care poate servi pentru alte fotografii reusite. Pe masura ce se desfasoara apusul, nu uitati sa priviti in jur, pentru ca ati putea gasi numeroase oportunitati pentru un portret, peisaj, fotografiere macro in lumina rece din spatele dumneavoastra, etc.
Fotografiati continuu
Un rasarit sau un apus se schimba permanent si poate produce culori minunate inainte si dupa aparitia soarelui, de aceea trebuie sa fotografiati constant, utilizand expuneri si lentile diferite.
Sursa:
_______________________________________ BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||
|
|