PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE
Forum-ul in care ne intalnim sa discutam despre fotografie.
Lista Forumurilor Pe Tematici
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIATA DE FOTOGRAFIE - FORUM FOTOGRAFIE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Elena01 pe Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Braila
cauta Barbat
23 - 35 ani
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE / Tehnica fotografica / Fotografia Culinara Moderat de c05t1n, foto01
Autor
Mesaj Pagini: 1
piatadefotografie
Administrator

Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
Majoritatea fotografiilor culinare din cărţile de bucate şi revistele de specialitate sunt făcute în studiouri profesionale sau în restaurante, de către un fotograf care lucrează în colaborare cu un stilist culinar.

Fiecare fotografie este atent studiată, pregătită şi făcută. Uneori se întâmplă ca fiecare fel să fie gătit chiar şi de vreo zece ori, iar gradul de detaliu cu care lucrează stilistii culinari pentru a face mâncarea să arate perfect este uimitor.

Cea mai mare problemă atunci când fotografiezi mâncarea este că aceasta se topeşte, transpiră, se vestejeşte, se usucă, se zbârceşte, se decolorează sau se înconvoaie, aşa că încadrarea în timp este cheia reuşitei.

Numeroşi stilişti culinari folosesc mâncare adevărată, cu orice preţ; alţii întrebuinţează tehnici creative pentru a obţine fotografia perfectă(piure de cartofi folosit pentru a înlocui îngheţată într-o fotografie în timp ce se lucrează la reglarea luminilor).

Totuşi, cei mai mulţi dintre noi nu dispun de luxul de a lucra în compania unui stilist culinar şi de cele mai multe ori îţi vei asuma chiar tu acest rol. Fie că eşti acasă, fie că fotografiezi la restaurante, eşti întotdeauna tentat să îţi foloseşti intuiţia de moment şi creativitatea pentru a crea atmosfera perfectă şi pentru a-l transpune pe privitor în ea, fără a-l distrage.

Începutul în stylingul culinar nu este atât de dificil precum ai putea crede:
- Poziţionează hârtii simple sau cu imprimeuri solide (disponibile în magazinele de decoraţiuni şi în papetării) ca fundal. Gândeşte-te la ce se potriveşte şi ce nu se potriveşte în ceea ce priveşte contrastul şi gamele de culoare. De asemenea, asigură-te că ai destulă hârtie pentru a acoperi în totalitate câmpul vizual.
- Experimentează cu încadrarea în compoziţie a porţiilor, a aranjamentului general, a şerveţelelor, a ştergarelor, şi a feţelor de masă.  Aranjează masa cu tacâmuri, băuturi, şi chiar lumânări pentru a reda atmosfera dorită.
- Dacă ai la dispoziţie mai multe subiecte-aliment (cum ar fi două duzini de brioşe din care să poţi alege), foloseşte numai cele mai frumoase exemplare. Un defect poate distruge o întreagă şedinţă foto.
- Fructe acoperite de rouă, legume, şi pahare cu apă care creează condens - astfel, le faci să pară mai apetisante. Mâncarea care străluceşte stârneşte mai multă poftă decât cea cu un aspect mat, şi orice metodă care te ajută să îţi faci mâncarea să strălucească îţi va aduce o fotografie mai interesantă.
- Una peste alta, dacă doreşti ca fotografiile tale să fie reproduse în reviste sau în ziare, acestea trebuie să aibă un aspect profesional. Unele publicaţii insistă să li se furnizeze  imagini TIF sau RAW, iar cea mai mare parte  a camerelor ieftine pur şi simplu nu sunt capabile de a fotografia în acest mod.


Aranjarea mesei

În afara unui fundal complet alb, este uşor de creat un aranjament  profesionist sau verosimil pentru fotografia culinară. Poţi vâna articolele din magazinele de tacâmuri şi să cumperi tot felul de farfurii, boluri, tacâmuri, şervete, pahare şi chiar beţişoare, ca suporturi pentru aranjamentul fiecărui fel de mâncare. Este uimitor cum îţi poţi face  masă obişnuită de bucătărie să arate ca un restaurant de lux, doar cu o simplă faţă de masă şi nişte elemente anexe.


Stilizarea mâncării

Înainte de a face vreo fotografie, aloca-ţi câteva minute cu stilizarea mâncării, pentru a-ţi asigură rezultate optime. Cea mai uzitata sugestie este aceea de a folosi ulei vegetal pentru a unge carnea, fructele de mare, legumele şi sălăţele, pentru a le face să sclipească.


Stiluri de fotografie culinară

Există cel mai probabil trei tipuri de fotografie care pot fi făcute, şi, unde este posibil, măcar două pentru fiecare fel de mâncare, pentru a oferi reporterilor culinari, artiştilor sau graficienilor o paletă vastă de posibilităţi de alegere. Cele trei stiluri despre care am menţionat sunt în principal:
- de aproape (numai mâncarea) şi tot cadrul în focalizare
- de aproape cu profumzime a câmpului limitată
- cu elemente de decor ce insuflă o anumită personalitate şi o tematică

De aproape(close-up)

Majoritatea fotografiilor pe care le vezi în revistele culinare, pe siteuri web şi pe bloguri sunt fotografii culinare de aproape. Aceste fotografii constituie un cadru complet al mâncării şi stimulează apetitul. Fotografii culinari profesionişti folosesc în mod frecvent obiective fixe sau teleobiective pentru a reuşi să cuprindă  cadrul dorit. De multe ori focalizarea este setată pe manual, pentru a le permite un control cât mai mare asupra zonei de claritate a fotografiei.

Încearcă să fotografiezi jos, de foarte aproape şi către partea laterală a mâncării pentru a evita includerea vreunui element în fundal. Acolo unde este posibil, fotografiază un cadru întreg cu mâncarea. Aproape întotdeauna vei avea nevoie de un trepied pentru a nu mişca fotografia.


De aproape, cu o profunzime limitată a câmpului

Fotografiile culinare close-in cu o profunzime limitată a câmpului sunt avantajoase pentru platourile mari, atunci când vrei să scoţi în evidenţă o anumită parte a felului respectiv de mâncare care este în întregime focalizată, celelalte porţiuni ale cadrului fiind în afara focalizării sau blurate.

Tehnica presupune identificarea preliminară a ceea ce doreşti să focalizezi, iar apoi, poziţionarea joasă a trepiedului, în lateral, pentru a obţine o fotografie compactă.

Fotografia culinară tematică

Toate restaurantele preferă să promoveze personalitatea ambianţei restaurantului lor în aceeaşi măsură ca şi mâncarea.Unele restaurante aleg să îşi promoveze tacâmurile scumpe, paharele pentru vin, scaunele şi decoraţiunile de pe mese. Altele ar putea opta pentru prezentarea vederilor de afară sau a împrejurimilor restaurantului.

O bună sugestie este să foloseşti lumina naturală, în măsura în care acest lucru este posibil, sau să reverberezi lumina din blitz sau din pereţii ori tavanul alb, sau, dacă nu, foloseşte o umbrelă pentru a minimaliza reflexiile sau strălucirile farfuriilor, tacâmurilor sau paharelor.


Cele mai bune sunt rezultatul jocului cu unghiurile şi cu perspectivele:
- Încearcă să găseşti locul potrivit. Fie că foloseşti un obiectiv fix sau un teleobiectiv, te poţi da oricând mai aproape sau mai departe de mâncare pentru a argumenta un detaliu al platoului sau pentru a mari cadrul, astfel încât fotografia să fie mai simplă şi aerisita, cuprinzând în cadrul ei atât alimentul respectiv cât şi o parte a platoului decorativ.
- Efectuează rotaţia după toate cele trei axe. Unele mâncăruri arată cel mai bine atunci când sunt privite direct de sus, în timp ce altele au un profil lateral interesant care poate fi văzut doar când fotografiezi mâncarea din lateral, coborând la nivelul ei. O uşoară înclinare, legănare a camerei în sensul acelor de ceasornic sau invers acestora poate conferi un detaliu interesant, unei fotografii care altfel ar fi cam plictisitoare.
- Foloseşte regula treimilor. În general, regula treimilor te ajută să obţii fotografii puternice din punct de vedere compozitonal, iar asta este valabil nu numai pentru peisaje şi compoziţii dinamice, însă şi pentru cele culinare.
- Fii atent la lumina folosită şi la umbrele create. Este recomandată folosirea unor blende sau suprafeţe reflectorizante pentru a difuza lumina şi a realiza umbre cât mai fine şi subtile. Este indicată şi folosirea unor corturi de difuzie, însă în acest caz produsele trebuie manevrate cu grijă astfel încât să nu se deterioreze sau să nu fie murdărită suprafaţa de difuzie a cortului.
- Profită de faptul că subiectele tale nu pot pleca, în ciuda faptului că numeroşi stilişti culinari susţin că ai foarte puţin timp la dispoziţie pentru a lucra cu mâncarea.


Foloseşte un trepied dacă nu vei putea avea destulă stabilitate pentru a putea evita efectul de tremurat. În cazul în care folosirea unui trepied normal este incomodă, atunci este indicat să te foloseşti de un minitrepied, care poate fi poziţionat foarte uşor pe masă, la nivelul farfuriei, oferind posibilitatea de fotografiere optimă în plan profil.

Recent cei de la Manfrotto au realizat un trepied de mărime normală care oferă posibilitatea perfectă de a realiza fotografii atât din profil cât şi din axul superior al farfuriei foarte uşor.

În sfârşit, nu te teme să adaugi un pic de fler artistic imaginilor tale, prin post-procesare. După şedinţă de fotografie culinară, sunt şanse mari să fie nevoie să ajustezi luminozitatea, să comprimi sau chiar să retusezi diverse detalii.

Sursa: e-learn.ro


_______________________________________
BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la