piatadefotografie
Administrator
 Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
|
|
1. Incepe cu personalitatea animalului tau de casa
Inainte de a incepe sa iti fotografiezi animalul, intreaba-te ‘ce il deosebeste de alte animale?’ Gandeste-te la ce tip de personalitate are, si apoi incearca sa surprinzi acest aspect in fotografiile tale. De exemplu, daca toata lumea iti stie animalul ca fiind un mic somnoros, lenes, sau placid, aranjeaza-ti cadrul undeva in preajma patului, sau in locul in care isi face siesta dupa masa, intins la soare, si vei avea toate sansele sa faci o fotografie care iti reprezinta intru totul animalul de casa.
Daca, dimpotriva, animalul tau este deosebit de activ, iscoditor si mereu in miscare, ar fi mai bine sa faci fotografia intr-un parc, acolo unde el se joaca in voie, alearga, sare dupa mingii sau se joaca cu alte animale.
2. Ia in considerare contextul
In alegerea locatiei fotografiei animalului tau, ai putea dori sa iei in considerare si o varietate de alti factori. Pentru inceput, alege un loc in care animalul tau sa se simta comod si in largul sau. De asemenea, ia in calcul si masura in care acesta este familiarizat cu locatia, precum si sentimentul pe care il creeaza asupra ta, ca stapan al sau. De exemplu, ar putea exista un loc in care tu si animalul tau sa fi avut parte de niste momente speciale impreuna, ceea ce va insemna mare lucru, atunci cand vei revedea fotografiile.
In cele din urma, nu uita de fondul fotografiilor tale. Nu doresti ca fundalul sa distraga atentia de la subiectul fotografiei tale – uneori, cele mai nimerite locatii sunt si cele mai simple – un strat mare de iarba verde, o camera bine luminata, cu peretii albi si cu un covor uni, etc, pot constitui decorul ideal. Desigur, poate deveni ceva steril si plictisitor – motto-ul meu este ca, daca diferitele elemente de pe fundalul fotografiei nu adauga sens acesteia, este mai bine sa le eviti.
3. Apropie-te
Animalele sunt de toate formele si culorile, insa, in cea mai mare parte a cazurilor, ele sunt mai mici decat omul, si, prin urmare, pot parea ca se „pierd” in fotografii, daca nu depui un efort sa te apropii de ele. Desigur, acest lucru nu este prea usor, mai ales daca ai un animal caruia ii place sa se foiasca de colo-colo, insa merita efortul, in virtutea detaliilor care pot fi puse in evidenta, cat si a personaliatii, care poate fi mai bine pusa in valoare printr-o fotografie de aproape, iar o sedinta foto in care se realizeaza o legatura personala cu animalul de casa poate intr-adevar duce fotografia la un nou nivel.
Este indicat sa folosesti o lentila cu unghi larg. Acest lucru iti permite sa fii foarte aproape de animal. Un alt efect interesant este realizarea unor efecte de distorsiune, ceea ce pot duce la realizarea unor perspective noi si amuzante.
Daca, din punct de vedere fizic, nu te poti apropia de animal, echipeaza-ti camera cu o lentila cu zoom. Beneficiul care rezulta dintr-o distanta focala lunga este acela ca te va ajuta sa iti izolezi animalul din perspectiva adancimii campului (adica, sa confere un fundal incetosat, astfel ca animalul sa fie in centrul atentiei, fara a fi eclipsat).
4. Coboara la nivelul lui
Coboara la nivelul animalului tau, de unde il poti privi direct in ochi. Imaginile luate de catre un fotograf care sta la inaltime si privesc de sus, nu numai ca te vor indeparta prea mult de subiect, dar mai exista si dezavantajul ca fotografiile tale vor sfarsi prin a purta amprenta evidenta a unei „perspective umane”. Coborand la nivelul animalelor tale, vei patrunde in lumea lor si vei avea parte de o mostra a vietii percepute din unghiul lor – vei fi impresionat de rezultate, intrucat acestea vor fi mai personale si fi marcate de o reala atmosfera de intimitate.
5. Diversifica-ti cadrul
Animalele, intocmai ca subiectii umani, arata diferit din diverse unghiuri, iar incadrarea lor intr-o varietate de moduri poate aduce la lumina diferite perspective fotografiilor tale. In pozele tale, poti efectua niste cadre decupate pe fata (chiar focalizand direct asupra unor trasaturi separate, cum ar fi ochii, nasul, urechile, mustatile, etc) insa trebuie sa te asiguri ca prinzi si cadre cu intreg corpul. In modul acesta, vei obtine o serie de poze care le vor da privitorilor o perspectiva completa asupra animalului tau de casa.
6. Iluminarea
Lumina face orice fotografie ceea ce este, iar cand vine vorba de animale, este deosebit de importanta. In general, nu as recomanda folosirea unui blitz, pentru ca acesta distrage animalele, si, in unele cazuri, chiar sa le sperie. Cealalta problema cu blitzurile este ca pot crea efectul ciudat de ochi rosii la unele animale (la fel cum se intampla si in cazul oamenilor).
Lumina naturala constituie o optiune mult mai bna decat folosirea unui blitz si astfel, acolo unde este posibil, fotografiile in aer liber sunt cele mai reusite (sau macar intr-un interior cu o fereastra bine luminata). Singura exceptie pe care as mentiona-o in folosirea blitzului este situatia in care animalul are o blana foarte inchisa (sau neagra), intrucat aceasta tinde sa absoarba lumina, iar blitz-ul poate adauga un plus de detaliu.
In cazul animalelor negre si pufoase, ai putea dori sa supra-expui usor imaginile, din acelasi motiv. Dimpotriva, in cazul animalelor albe, apare riscul de supra—expunere a fotografiilor, asa ca incearca sa gasesti o locatie ferita de lumina directa a soarelui si sa eviti cu strictete folosirea blitz-ului.
7. Include persoane
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a adauga un cadru contextual fotografiei este sa incluzi oameni deosebiti din viata animalului in fotografie. Fotografiile cu proprietarul sau cu alti membri ai familiei, in timp ce interactioneaza cu animalul de casa, pt face imaginile de un efect surprinzator, pentru anii ce vor urma. Ai putea incerca fotografii in care se „pozeaza”, insa, adesea, tocmai cadrele candide cu stapanul si animalul la joaca (sau motaind impreuna in fata semineului) sunt cele care captureaza intr-adevar caracterul animalului si care evoca sentimente.
8. „Ingheata” actiunea
Numeroase animale prezinta o provocare pentru fotografi, intrucat sunt active si mereu in miscare. Cheia in cazul oricarui subiect care este pe fuga este aceea de a-i „ingheta” actiunea folosind o viteza rapida a obturatorului. Majoritatea camerelor digitale iti permit sa fotografiezi in mod complet manual, daca te simti increzator ca poti obtine echilibrul optim obturator-apertura – sau, dimpotriva, poti lucra in modul cu prioritate asupra obturatorului, unde reglezi viteza obturatorului, iar camera se ocupa automat de restul alegand apertura adecvata care sa se potriveasca vitezei obturatorului.
Cea din urma alternativa este aceea de a folosi modul ’sports’, care inseamna ca camera va selecta cea mai mare viteza posibila a obturatorului pentru situatia ta. Odata ce ai obtinut o viteza mare a obturatorului, asigura-te ca aparatul tau este mereu pe pozitie, pentru ca tu sa poti anticipa miscarile animalului tau. Daca acesta se misca foarte rapid, ai putea lua in calcul si optiunea de a fotografia pe mod continuu (mod - explozie) pentru a face o serie rapida de fotografii, la rand. Aceasta tehnica poate de asemenea sa duca la o secventa nemaipomenita de imagini care arata bine impreuna.
9. Fii jucaus
Animalele pot fi niste neastamparati jucausi si, de aceea, decat sa te chinui sa le faci sa pozeze special pentru fotografie, poate fi mai eficient sa te ghidezi dupa ghidusia lor si sa faci din asta ideea principala a imaginii tale. Include jucariile lor, stimuleaza-i sa priveasca cu jind catre camera, tinand o momeala deasupra capului tau, sau fa-le o poza in timp ce stau deasupra ta gata, in mijlocul luptei, etc. Transforma-ti sedinta foto intr-o experienta de neuitat pentru tine si pentru animalul tau, iar fotografiile o vor arata mai mult ca sigur.
10. Surprinde-l
Imaginile „pozate” pot fi foarte nostime si eficiente, insa un lucru care imi place foarte mult (fie ca este vorba despre oameni sau despre animale) este sa ii fotografiez in candidul stil paparazzi. De exemplu cainele unui prieten care se juca in iarba. Poti sa-i faci poze in timp ce sapa florile, ingroapa un os, cand urmareste o albina sau cand sta multumit cu capul iesit din cusca lui. Tot timpul cand e fotografiat, el nu este constient de vreo prezenta umana, asa ca pozele pot iesi foarte naturale, fara a-l intrerupe din treaba lui.
Sursa: e-learn.ro
_______________________________________ BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||
|
|