PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE
Forum-ul in care ne intalnim sa discutam despre fotografie.
Lista Forumurilor Pe Tematici
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIATA DE FOTOGRAFIE - FORUM FOTOGRAFIE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
OnutzaGirl
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 51 ani
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE / Discutii foto / CCD vs CMOS Moderat de c05t1n
Autor
Mesaj Pagini: 1
piatadefotografie
Administrator

Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
Aparatele foto clasice folosesc filmul fotografic pentru a capta imaginea. Camerele foto digitale īnsă folosesc un aşa numit "senzor de imagine". Aceste cipuri de silicon conţin milioane de diode fotosenzitive, numite puncte fotografice. Īn momentul scurt īn care obiectivul se deshide, fiecare punct īnregistrează intensitatea luminii care īl atinge, acumulānd o sarcină; cu cāt lumina este mai intensă, cu atāt sarcina acumulată este mai mare. Apoi intensitatea luminii īnregistrată de fiecare punct este memorată ca o serie de numere, pentru a putea reda ulterior imaginea capturată.

Fotografiile digitale sunt compuse din sute de mii sau milioane de pixeli, care sunt de fapt nişte pătrăţele foarte mici. Fiecare pixel este capturat de un singur punct fotografic de pe senzorul de imagine şi astfel se formează imaginea pe care o vedem pe ecranul aparatului foto, al calculatorului sau tipărită pe hārtie.
CCD şi CMOS

CCD


CMOS


Pānă recent, senzorii CCD erau singurii senzori folosiţi īn camerele digitale. Senzorii CCD au cunoscut o dezvoltare foarte amplă prin folosirea lor īn multe domenii importante, printre care se numără medicina şi astronomia, prin folosirea lor īn scannere, camere video şi alte aparate de acest gen.
CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) este o alternativă la cipurile CCD. Problema cu cipurile CCD nu este calitatea, care e foarte bună, ci costurile de producţie destul de ridicate. CCD-urile sunt fabricate cu aparate care sunt folosite doar pentru construcţia acestui tip de senzor. Cipurile CMOS īnsă pot fi fabricate cu aceeaşi tehnologie cu care se produc procesoarele şi memoriile pentru calculatoare. De aici, costurile de producţie a acestor senzori de imagine scad enorm de mult. De fapt, termenul CMOS se referă la felul īn care un senzor este fabricat şi nu la o tehnologie de senzori de imagine anume).

CCD versus CMOS
Calitatea imaginii produse de senzori CMOS egalează cea produsă de CCD īn aria produselor din clasele de jos şi de mijloc. Senzorii cei mai performanţi din clasele cele mai sofisticate rămān senzorii CCD, cel puţin īn momentul de faţă.

Senzorii CMOS pot schimba instantaneu starea din capturarea imaginilor la īnregistrarea de filme. Totusi, īnregistrările video ocupă un spaţiu imens, dacă depăşesc cāteva secunde.

Senzorii CMOS sunt excelenţi pentru capturarea de imagini īn natură şi īn condiţii bune de luminozitate, īnsă au de suferit īn condiţii proaste de iluminare, situaţii īn care un blitz este indispensabil. Acest lucru se datorează faptului că pe fiecare punct fotografic al senzorului CMOS există şi o parte de circuite, care este opacă, şi astfel punctul respectiv primeşte mai puţină lumină. Procentul dintr-un pixel care captează efectiv lumina se numeşte "factor de umplere". Cu cāt acest factor este mai mare, cu atāt punctele fotografice primesc mai multă lumină şi astfel sensorul este mai sensibil. Senzorii CCD au un factor de umplere de 100%.

senzorii CMOS au un nivel al "zgomotului" imaginii mai ridicat decāt CCD-urile, aşa că timpul de procesare al imaginilor creşte.


Concluzii

Pentru ce optăm īn cele din urmă? Senzori CCD sau CMOS? Odată cu noile evoluţii tehnologice, calitatea obţinută este foarte mare, oricare din variante se alege. Rămāne doar problema de costul de producţie, care pānă la urmă nu este de neglijat. De asemenea există diverse variante ale fiecărei tehnologii, specifice fiecărei firme producătoare mari īn parte. Samsung şi Canon, Nikon şi DALSA, şi alte nume cunoscute aduc tot atātea variante de senzori, fiecare cu un specific bine conturat. Depinde doar de nevoile utilizatorilor, la care tehnologia trebuie să răspundă cu brio.

Autor: Radu Brehar )



Voi ce parere aveti? Din cate stiti voi sau din experienta voastra care este mai bun CMOS sau CCD?


_______________________________________
BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||

pus acum 15 ani
   
piatadefotografie
Administrator

Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
Am mai gasit ceva care va poate ajuta in lamurirea acestei dileme.

Alternative link:


_______________________________________
BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||

pus acum 15 ani
   
Marius-Marian
Membru nou

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 26
Sincer,greu m-am obisnuit cu noul senzor(CMOS),datorita nuantelor de roz-movuliu la lumina directa,la flash,de altfel fiind OK..daca se alege un WB potrivit,mie personal imi place  un G1.
    Oricum,suntem obligati sa ne placa,CMOS e viitorul

Modificat de Marius-Marian (acum 14 ani)


_______________________________________
Picture & Soft

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la