PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE
Forum-ul in care ne intalnim sa discutam despre fotografie.
Lista Forumurilor Pe Tematici
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIATA DE FOTOGRAFIE - FORUM FOTOGRAFIE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Anna281 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Iasi
cauta Barbat
25 - 44 ani
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE / Tehnica fotografica / Lentile (obiective) ultra-wide Moderat de c05t1n, foto01
Autor
Mesaj Pagini: 1
foto01
Moderator

Din: Otopeni
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 522
Majoritatea lentilelor pe care le gasim in kit sunt wide. 18mm pe un senzor APS-C (aprox. 27mm echiv. 35mm) este destul de wide in majoritatea ocaziilor. Lentilele din categoria ultra wide au o focala mai mica de 16mm. Este evident ca in aceasta zona apar noi provocari, dar si probleme.

Pe un senzor APS-C o distanta focala de 30-35mm reprezinta unghiul de vizualizare 'normal', echivalent cu ceea ce un om poate sa vada cu ochiul liber (monocular). La 18 mm unghiul de vizulizare este aprope dublu si poti cuprinde in cadru multe elemente. Cu 12mm poti cuprinde cu 50% mai mult fata de 18mm ceea ce insemna ca trebuie sa intorci capul pentru aputea cuprinde totul cu vederea (bioculara).

Primul lucru care se observa la o asemenea focala il reprezinta perspectiva, deformarea marginilor si relatia neobisnuita dintre obiectele din primplan si fundal. Imaginile wide contin foarte multe elemente aflate la diverse distante care introduc privitorul in cadru.



In fotografia de mai sus norii si copacii confera un dramatism care cu un obiectiv normal nu poate fi surprins, de asemenea exista si foarte multe distorsiuni. Cu ajutorul obiectivelor ultra-wide cuprindem in cadru foarte multe elemente luminate diferit, unele mai apropiate, altele mai indepartate, toate acestea solicitand la maxim functia Dynamic Range a aparatului foto.

Si perspectiva este diferita comparativ cu alte tipuri de lentile. In general te poti apropia foarte mult de elementele din cardru. Priviti lentilele ultra-wide in contrast cu teleobiectivele care iti permit sa stai departe fata de subiect. Teleobiectivele aplatizeaza profunzimea de camp, obiectivele wide o accentueaza. Aceasta face ca obiectele din fundal sa para a fi mult mai departate de cele din prim-plan decat sunt in realitate.

In situatia in care fotografia nu este facuta tinand camera orizontal liniile verticale converg catre centru. Uneori aceste efect se doreste a fi evitat de aceea este bine sa va asigurati ca linia orizontului se afla in centrul imaginii.



Datorita profunzimii de camp este greu de obtinut o imagine clara in totalitate. O diafragma mica este solutia recomandata, insa chiar si un f/11 sau f/13 nu ne asigura claritate pe toata supratafa cadrului la 10-12mm. Practic trebuie luata o decizie cu privire la locul in care se face focusul, la infinit ceea ce va face ca obiectele din prim plan sa nu fie clare sau invers. De asemenea, trebuie facute incercari la mai multe valori ale diafragmei pentru a avedea care setare este cea mai protrivita pentru a obtine rezultatele asteptate.

Cu lentilele ultra-wide este posibil ca autofocusul sa nu functioneze intotdeauna asa cum ne dorim pentru ca obiectele sunt mai mici decat in realitate fiind mai greu de focalizat. In afara elementelor aflate la o distanta mica pentru cele aflate in departare focusul este o chestiune de noroc - o solutie ar fi comutarea pe focus manual.

Efectul "lens flare" (raza de lumina) poate sa apara si el in anumite conditii. Faptul ca avem un unghi larg de cuprindere implica adesea si existenta unei surse de lumina in cadru ceea ce este suficient pentru aparitia acestui efect. Momentele cele mai protrivite in care se pot utiliza aceste obiective sunt asa numitele "ore magice" (dimineata devreme si seara imediat dupa apus). De asemenea aceste lentile sunt recomnadate a fi utilizate la fotografierea peisajelor de iarna pentru ca zapada estompeaza diferentele de stralucire dintre cer si pamant.

Din cele expuse pana acum se poate trage o concluzie: lentilele wide sunt greu de utilizat in stilul "point and shoot". Fotografierea dimineata sau seara la o diafragma f/11 sau chiar mai mica implica utilizarea unui trepied. Utilizarea focusului manual ne intoarce in perioada in care compozitia cadrului era facuta cu atentie dupa un set de reguli. Acesta nu este un lucru rau pentru peisaje sau pentru fotografia de arhitectura, insa nu este deloc practic pentru fotografia de strada sau cea sportiva.

Atunci cand se fotografiaza arhitectura, contrastul primeaza rezolutiei si este important sa gasim un punct de focus in catre care liniile sa convearga.



Lentilele ultra-wide nu sunt potrivite pentru portrete decat daca doriti sa obtineti un efect comic asupra pesonajului (distorsiuni ale fetei), insa este extrem de utila pentru a fotografia oamenii in mediul in care desfasoara diferite activitati (natura, birou, magazine etc) cuprinzand in cadru o mare larte din ceea ce ii inconjoara. In acest fel putem surprinde povestea din jurul lor.



8 reguli pentru a obtine fotografii reusite cu lentile ultra-wide

1. Pozitionati un subiect in prim-plan, altfel veti avea o fotografie plina cu nimic.
2. Utilizati liniile de forta.
3. Aveti grija la cer. Datorita unghiului mare de cuprindere este importanta ca cerul sa fie cat mai interesant si placut privirii.
4. Atunci cand fotografiati cladiri pozitionati aparatul in asa fel incat distorsiunile sa fie minime.
5. Utilizati filtru de polarizare pe vreme insorita si fitru gradual ND atunci cand cerul este acoperit cu nori.
6. Apropiati-va cat mai mult de subiectul fotografiat.
7. Aveti grija sa nu apara in cadru elemente nedorite precum piciorele trepiedului.
8. Utilizati trepiedul.

Informatii suplimentare gasiti aici:

Sursa:


_______________________________________
!!!Reguli de postare cu ImageShack!!!

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la