PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE
Forum-ul in care ne intalnim sa discutam despre fotografie.
Lista Forumurilor Pe Tematici
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIATA DE FOTOGRAFIE - FORUM FOTOGRAFIE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alyoana la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Hunedoara
cauta Barbat
24 - 55 ani
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE / Tehnica fotografica / Fotografia in lumina naturala Moderat de c05t1n, foto01
Autor
Mesaj Pagini: 1
focala
Aspirant

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 83
Realizarea unei poze folosind lumina naturala iti poate ingradi libertatea de exprimare, dar in acelasi timp o poate lasa sa ia alte forme eliberatoare. Suna paradoxal, nu? De fapt, daca faci poza luminii naturale, esti scutit de povara purtarii peste tot a echipamentului pentru blitul electric impreuna cu stativele, modificatoarele, chiar si cu aparatul cu alimentare de la retea. De cealalta parte, o poza a luminii naturale te leaga de „dispozitia” luminii din ziua respectiva. Exista, insa, in multe circumstante, cateva artificii si tehnici pe care le poti folosi pentru a „imblanzi” lumina si pentru a o „intoarce” in favoarea ta.

In primul rand si in mod evident, incearca pe cat posibil sa eviti fotografierea in lumina pranzului. E un lucru stiut faptul ca acesta este momentul zilei cand lumina dezavantajeaza cel mai mult, iar singura solutie este alegerea unui loc umbros pentru a realiza poza. Cu toate acestea, daca faci o poza in padure in timpul pranzului lucrurile nu sunt chiar atat de grave. Daca subiectul tau se poate adapta unui mediu cu un contrast ridicat, atunci poti fotografia fara probleme. Daca poti evita razele soarelui directe, puternice si situate deasupra capului, preferand sa faci poze devreme sau tarziu in zi ti-ai face singur un favor pentru ca umbrele care te „omoara” la pranz iti pot deveni prietene in alte momente ale zilei. Nu uita: lumina iti insenineaza subiectul, dar umbra il defineste. Directia si calitatea acestor umbre chiar pot face diferenta.

Pentru cei care pot alege locatia subiectului lor exista un mic sfat: cautati zone unde lumina zilei e modificata de imprejurimi, astfel incat sa puteti fotografia intr-o lumina dirijata. Cladirile reprezinta un excelent modificator de lumina. In orase cladirile arunca umbre si functioneaza ca reflectori, astfel incat poti avea lumina in diferite culori in functie de cladirea care realizeaza reflectia. Iti poti poza subiectul pe o alee sau intr-o zona comuna situata intre cladiri folosind una din variante pentru a atenua lumina puternica si cealalta pentru a oferi lumina dirijata necesara conturarii. O cladire alba sau una colorata deschis poate deveni o sursa de lumina majora si iti poate oferi o calitate a luminii la fel de buna ca si cea a unui panou solar.

Unghiurile sunt extrem de importante in fotografie in orice situatie si in special in lumina zilei. In situatiile in care nu exista alta solutie poti sa expui partea umbroasa a subiectului si sa lasi fundalul sa devina luminos. Cu alte cuvinte, el „arde” din cauza supraexpunerii. Poti sa modifici acest lucru realizand o expunere de compromis pentru a salva putin din fundal, apoi, folosind history brush tool-ul sau dodge tool-ul luminezi nuantele fetei. Dupa cum am mai spus, desi aceasta tehnica se abordeaza doar in momentul in care nu exista alta varianta, ea functioneaza. Daca folosesti un blit de conturare intr-o lumina puternica poti utiliza aceasta metoda deoarece blitul va face toata munca pe care ar fi trebuit sa o realizezi folosind Photoshop-ul.

Poti folosi cerul drept o sursa importanta de lumina odihnitoare daca e vorba de acel cer clasic, usor acoperit de nori. Contrastul razelor luminoase directe este doborat fara a afecta prea mult cantitatea per ansamnlu a luminii. In aceasta lumina se pot fotografia si portrete, dar cerul e mai dificil de inclus in poza. Tine minte: cerul reprezinta o sursa de lumina fantastica pe durata intregii zile, dar trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri. Dimineata lumina tinde sa fie galbena, catre pranz ea devine albastra, iar seara e deja spre portocaliu pentru ca in final sa ajunga sa aiba o nunata minunata de albastru. Chiar si dupa ce culorile asfintitului s-au atenuat, cerul poate reprezenta o sursa de lumina. Culoarea acestei lumini e placuta, iar contrastul este usor de manevrat. Prin adaugarea luminii naturale existente unui mediu care a trecut de asfintit se pot crea poze superbe.


http://digital-photography-school.com/blog/how-to-shoot-with-available-light/


pus acum 16 ani
   
artfoto
Membru nou

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 47
fotografierea cu ajutorul unei blende poate fi considerata cu lumina naturala?

_______________________________________
inchiriere cabina foto

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la