PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE
Forum-ul in care ne intalnim sa discutam despre fotografie.
Lista Forumurilor Pe Tematici
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIATA DE FOTOGRAFIE - FORUM FOTOGRAFIE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
LaraTaner pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Prahova
cauta Barbat
24 - 52 ani
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE / Tehnica fotografica / Fotografia de peisaj (Peisajul) Moderat de c05t1n, foto01
Autor
Mesaj Pagini: 1
piatadefotografie
Administrator

Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
PEISAJUL  este genul in care se pare ca  se realizeaza  cele mai multe fotografii. Autorul incearca  sa  evidentieze frumusetea, poezia, specificul unei zone, surprinzand o vedere panoramica  sau un segment al acesteia. Desi peisajul este adesea tema principala  a reprezenta rii, se intampla  ca in cazul fotografiilor de peisaj, obiectul central al imaginii sa  il constituie omul, integrat in compozitia peisajului. 

Un lucru deosebit de dificil la fotografierea peisajului este evidentierea principalului, menit sa  atraga  atentia privitorului. Eliminarea elementelor inutile care sustrag atentia privitorului de la elementul principal al subiectului, delimitarea precisa  a compozitiei cadrului ne ajuta  la realizarea acestui prim deziderat. Folosirea in prim-plan a arborilor, a unor detalii arhitecturale, favorizeaza  frumusetea si armonia distincta  a cadrului. 

Incepatorii, cand aleg un peisaj pentru fotografiere, au tentatia de a reprezenta planuri panoramice largi, care redau necorespunza tor ideea fotografului care a dorit sa  arate frumusetea zonei respective. In aceasta  situatie este preferabil sa  fie incadrata  o portiune bine aleasa , caracteristica  pentru peisajul zonei respective, cu elemente asezate expresiv si bine iluminate.  Este creata  falsa impresie ca  peisajul este cel mai usor gen de fotografie: subiectele nu se misca , lumina este suficienta , se fotografiaza  ceea ce se vede. 

Unul dintre elementele cele mai importante la fotografia de peisaj este lumina, care poate sa  dea valoare imaginii, creand atmosfera specifica  unei ore, unui anotimp sau unei zone. In functie de iluminare, acelasi peisaj poate ara ta, fie vesel (senin), fie posomorat.

Lumina cea mai comoda  pentru fotografierea peisajelor este lumina solara , atunci cand soarele se afla  lateral si nu prea sus. Peisajul capa ta  relief si o anumita  adancime evidentiata  de alternarea luminilor si umbrelor.  Pozitia soarelui la zenit nu favorizeaza  fotografierea peisajului. Obiectele aproape ca  nu au umbre, peisajul apare plan si neexpresiv pe fotografie, iar datorita  marii stra luciri a soarelui de amiaza , intregul joc de lumini al fotografiei devine deosebit de contrast; imaginea isi pierde plasticitatea, subiectele din umbra  devin nepla cute ochiului. Aceasta  lumina , care vine dintr-o directie perpendiculara  pe axa optica , este nefavorabila , impa rtind obiectele prea simetric in portiuni de lumina  si de umbra . 

Alegerea punctului de statie este hota ratoare pentru reusita fotografiei de peisaj. In acest gen de fotografie prim-planul este indispensabil, avand roluri multiple: 
- produce iluzie de adancime; 
- un joc de tonalitati si de forme;
- acopera  unele elemente nedorite; 
- da  culoare locala ; 
- cand este intunecos, creeaza  stra luciri.   
Iata  suficiente motive pentru care prim-planul trebuie ales cu mult talent.   

CERUL  este un alt element important in fotografia de peisaj, de cele mai multe ori ocupand o mare portiune dintre cer si pa mant. Dupa  frumusetea sau importanta cerului sau pa mantului, se va acorda uneia dintre ele o suprafaţa mai mare, avand grija  ca linia orizontului sa  nu imparta  cadrul in doua  juma tati egale. Cand pe cer sunt nori, se va ca uta realizarea unei armonii intre forma si pozitia lor si anumite elemente din peisaj.  Atunci cand se fotografiaza  un monument de arhitectura , in afara  de aspectul lui general, importante sunt si anumite detalii arhitectonice, ornamentatii, scari etc.  Peisajul de vara  are ca element principal vegetatia verde si cerul albastru. Totodata, hainele de vara de culori deschise ale oamenilor, plantele inflorite coloreaza  imaginile intr-o diversitate de culori. 
Zapada constituie elementul principal al imaginii la fotografierea peisajului de iarna , care solicita  fotoreporterului multa  iscusinţa profesionala. Nuantarea fina a tonurilor peisajului acoperit de za pada  poate fi redata  in fotografie numai daca , in cazul unei expuneri corect facute in redarea reliefului spatiilor acoperite de za pada , a luciului si a semitonurilor, un rol primordial il are iluminarea.  Este recomandabil ca peisajele de iarna sa fie fotografiate la orele diminetii sau dupa amiezii, cand soarele aflat in apropierea orizontului da  obiectelor umbre oblice lungi si prin razele sale mult inclinate subliniaza  atat specificul za pezii, cat si relieful zonei.  Redarea culorilor in fotografie este influentata de prezenta diferitelor suprafete colorate, avand proprietatea de a reflecta lumina si care se ga sesc in apropierea subiectului care trebuie fotografiat. Reflexele colorate impresioneaza  imaginea si prin aceasta distorsioneaza  redarea culorilor. O figura  alba  situata  in apropierea unei suprafete de rosu-aprins, capa ta  o nuanta roscata, mai ales in zonele umbrite. Asupra coloritului fotografiei influenteaza: reflectarea cerului albastru, verdele copacilor, albul peretilor, cla dirilor, imbra ca mintea colorata .  Foarte mare este influenta suprafetelor de apa, care reflecta  lumina. Fotografiata  pe vreme mohorata , apa apare intr-o nuanţa cenusiu-maro. Actiunea unui soare puternic, fara  nori, va colora apa intr-o nuanta vie, de albastru deschis, care nu este sesizabila  de ca tre ochi, dar este retinuta  de materialul fotografic.  Nu toate obiectele care intra in campul nostru vizual apar la fel de reusite in fotografia in culori. Unele sunt redate perfect pe fotografie, iar altele apar cu mari distorsiuni cromatice.  Nu se pot emite inca reguli precise in legatura  cu obiectele care pot fi fotografiate ti redate intocmai cromatic, datorita multitudinii de factori diferiti ce-si exercita influenta.

                                                                                     Lucian TUDOSE, SNSPA


_______________________________________
BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||

pus acum 16 ani
   
foto01
Moderator

Din: Otopeni
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 522
Vin si eu cu o completare de pe fotopedia.ro, oricum vad ca nu a mai postat nimeni aici.

Sugestii pentru fotografierea peisajelor cu orizont

De cele mai multe ori, cand calatorim, suntem tentati sa fotografiem peisaje. Vrem ca atunci cand ne intoarcem inapoi sa detinem o copie cat mai fidela si autentica a experientelor noastre vizuale. De aceea, am pregatit in acest numar cateva sugestii pentru imbunatatirea abilitatilor de fotograf peisagist.
Fotografiaza intr-un interval de aproximativ 30 de minute inainte si dupa apus

Un apus este ceva nemaipomenit de capturat, insa chiar si atunci cand nu prinzi apusul, ci un cadru aflat la 90 de grade fata de apus, sau chiar cand fotografiezi cu soarele in spate, poti profita de acea lumina subtila care iti va evidentia niste culori aparte.
Fotografiaza 30 de minute inainte si dupa rasarit

Ca si inainte si dupa apus, fotografierea inainte si dupa rasarit poate facilita punerea in valoare a numerose detalii si tonuri. Luminarea nu va risca sa fie supra-expusa, lucru care se intampla adesea atunci cand fotografiezi dupa amiaza, cu lumina brutala. Pentru portrete, poti fotografia in umbra pentru a obtine o lumina subtila chiar si in mijlocul zilei, insa, atunci cand este vorba despre peisaje, nu poti aduce intregul peisaj in umbra. Trebuie sa te bazezi pe vreme in scopul acesta. Poti fotografia mai mult timp dupa rasarit daca exista un oarecare strat de nori, dar de obicei este suficienta o ora sau doua dupa rasarit pentru ca cerul sa fie deja senin.
Prim-plan bun, plan mediu si fond

Aceasta este o parte a regulii treimilor. Asigura-te ca ai trei elemente in fotografia cu peisajul, pentru a o face sa corespunda asteptarilor estetice. De exemplu, daca exista niste pescarusi care alearga pe plaja de-a lungul tarmului, acesta poate fi prim-planul, in timp ce planul mediu ar fi valurile care se sparg si o parte din mare, iar marea si orizontul ar fi fondul.
Foloseste regula treimilor

Dupa cum am mentionat mai sus, regula treimilor se aplica si fotografiei peisagiste. Imagineaza-ti ca desenezi un joc de X si 0, cu doua linii verticale si doua orizontale. Planul va fi impartit in trei parti egale. Incearca sa incadrezi subiectul acolo unde aceste linii se intalnesc (de exemplu, la stanga-sus sau drepta-sus, ori stanga-jos sau dreapta-jos).
Foloseste o deschidere mica

Pentru a include o cat mai mare portiune a privelistii, foloseste o adancime lunga a campului. Utilizand o deschidere mai redusa vei obtine o alungire a adancimii campului (iar f-stopului ii va corespunde un numar mai mare). Acest lucru permite focalizarea mai multor obiecte. Desi uneori se prefera sa se estompeze fondul, in cazul fotografiilor peisagistice se doreste cuprinderea mai multor elemente.
Nu plasa orizonul in mijlocul fotografiei

Acest sfat se afla intr-o legatura stransa cu regula treimilor: nu pozitiona subiectele in mijlocul fotografiei. Desi incepatorii pot fi tentati sa imparta poza in jumatate, este mult mai bine sa situam orizontul in treimea superioara, sau chiar in cincimea sau optimea superioara, cum este de altfel si plasarea acestuia in treimea, cincimea sau optimea inferioara.
Daca soarele este puternic, fotografiaza departe de acesta pentru a obtine un cer albastru

Daca fotografiezi chiar acolo unde bate soarele, anumite portiuni ale subiectului vor fi "sterse".
Mentine linia orizontului dreapta

Acest aspect poate parea de ordinul evidentului, insa, desi exista situatii in care poate ai nevoie de un orizont oblic pentru a putea construi o mai buna compozitie a subiectului, mentinerea in pozitie dreapta a liniei orizontului atunci cand este posibil este o buna practica.

Sursa: e-learn.ro

Sper sa va fie de folos 


_______________________________________
!!!Reguli de postare cu ImageShack!!!

pus acum 16 ani
   
mflorin
Senior

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 403
Legat de
"Daca soarele este puternic, fotografiaza departe de acesta pentru a obtine un cer albastru"

Sfatul mi se pare foarte util, insa in detaliu, problema tine mai exact de lumina polarizata.
Lumina soarelui in urma refractiei prin anumite straturi atmosferice genereaza un camp de lumina polarizata, spalacita, albicioasa. Pentru a evita acest camp sau macar pentru a ii determina pozitia astfel incat sa stim cum folosim filtrul de polarizare procedam astfel:

cu indexul permanent indreptat spre soare si policele departat la maximum (astfel incat sa formeze aproximativ 90 grade cu axul indexului), rotim antebratul in asa fel incat sa descriem un semicerc. Proiectia pe cer a acestui semicerc repezinta sursa de lumina polarizata.

Mai multe detalii despre lumina polarizata si fenomenul optic gasiti si pe


Sper ca interventia sa fie de ajutor.


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la