piatadefotografie
Administrator
 Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
|
|
PORTRETUL este unul dintre cele mai practicate genuri in fotografie. Modelele fotoreporterului incepator sunt in primul rand rudele, apoi prietenii si pe urma diferite tipuri intalnite in activitatea de zi cu zi. Portretul se poate face in aer liber, in cladiri, la lumina existenta sau cu ajutorul luminii artificiale. Subiectul unui portret este figura omeneasca, capul sau o portiune semnificativa a capului. La portrete dificultatea fotografierii consta in crearea unei imagini care sa redea pe deplin trasaturile individuale caracteristice ale omului fotografiat. Portretele pot fi de mai multe feluri: - portretul individual; - portretul in grup; - portretul capului; - portretul bustului. Calitatea fiecarei lucrari foto portretistice, este determinata, in mare masura, de urmatorii factori: - expresia fetei celui iluminat; - iluminarea; - corelatia dintre cel fotografiat si fundalul unde se face fotografierea; - calitatile obiectivului foto si pozitia aparatului fotografic; - filmul fotografic si procesul de developare.
EXPRESIA FETEI SI POZITIA CELUI FOTOGRAFIAT Inainte de a apasa declansatorul foto, trebuie sa studiem fizionomia subiectului pentru a sesiza ce expresie a fetei corespunde cel mai mult cu persoana fotografiata. Aproape la toti oamenii, partea dreapta si stanga sunt oarecum asimetrice. La unii, aceasta asimetrie este mai vizibila. La fotografiere si la alegerea atitudinii persoanei respective este necesar sa se intoarca capul si corpul acestuia astfel incat asimetria fetei sa nu fie vizibila, iar capul sa se gaseasca intr-o pozitie caracteristica persoanei fotografiate. Trebuie sa se evite surasurile sablon, pozele nefiresti, efectele de lumina care nu au rost, metodele care dau o infrumusetare standard. Expresia fetei depinde in mare masura de starea omului in momentul respectiv si este determinata de pozitia ochilor, a fruntii, a buzelor, a maxilarelor, a ridurilor. Trebuie sa se evite pozitiile incordate teatrale, standard, care sunt fortate si nenaturale. Inainte de fotografiere, trebuie studiata pozitia subiectului (cum isi tine mainile, capul, care sunt gesturile caracteristice). O deosebita atentie trebuie acordata inclinarii capului. Capul, intrucatva in jos si inainte, va creiona un portret cu proportiile fetei si ale capului deformate. Dand capul uspr spre spate si in sus, barbia va aparea marita, iar fruntea si nasul micsorate.
ILUMINAREA FETEI are un rol important in crearea unui portret expresiv. Cu ajutorul luminii se pot sublinia proeminentele fetei sau indulci tonurile. La fotografierea portretelor se deosebesc patru feluri de lumina: 1. Lumina de desenare, care este o lumina intensa, dirijata, reprezinta baza efectului de iluminare si care evidentiaza detaliile subiectului fotografiat. 2. Lumina generala de completare, este o lumina difuza care asigura redarea detaliilor aflate in umbra. 3. Lumina de modelare, se foloseste la redarea riguroasa a diferitelor elemente ale subiectului fotografiat. 4. Lumina “contrajure” (dirijata spre obiectiv), se pozitioneaza in spatele subiectului fotografiat si este menita sa delimiteze principalele contururi ale subiectului fotografiat. Iluminarea trebuie sa fie realista si bine justificata. DECORUL nu trebuie sa distraga atentia privitorului de la obiectul principal al imaginii. Fondul cel mai bun pentru portret este o suprafata cu ton neutru. Persoana fotografiata trebuie asezata la cel putin 1 m de decor.
PORTRETUL IN NATURA se obtine bine daca lumina solara este atenuata de catre nori. O iluminare calda se obtine in orele de dimineata si de seara. Cand soarele este sus pe cer, pe fata persoanei fotografiate apar umbre dense, generate de barbie, nas, sprancene, care genereaza o deformare a fetei in fotografie.
In functie de locul de statie ales, se pot schimba proportiile diferitelor detalii ale portretului. Proportiile corecte – in cazul fotografierii capului – se obtin atunci cand obiectivul aparatului foto se gaseste la inaltimea ochilor persoanei fotografiate. In cazul portretului-bust, obiectivul trebuie fixat la nivelul gatului. Portretul care cuprinde imaginea pana la genunchi, se obtine cand obiectivul este la inaltimea pieptului. Portretul intregii staturi se realizeaza cand obiectivul se pozitioneaza la nivelul braului. Atunci cand continutul fotografiei o cere, pot exista si abateri de la aceste reguli, putand astfel sublinia anumite detalii ale portretului.
_______________________________________ BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||
|
|