PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE
Forum-ul in care ne intalnim sa discutam despre fotografie.
Lista Forumurilor Pe Tematici
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIATA DE FOTOGRAFIE - FORUM FOTOGRAFIE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
corinarus pe Simpatie
Femeie
24 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 60 ani
PIATA de Fotografie - Forum FOTOGRAFIE / Tehnica fotografica / Portretul Moderat de c05t1n, foto01
Autor
Mesaj Pagini: 1
piatadefotografie
Administrator

Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
PORTRETUL este unul dintre cele mai practicate genuri in fotografie. Modelele fotoreporterului incepator sunt in primul rand rudele, apoi prietenii si pe urma diferite tipuri intalnite in activitatea de zi cu zi. Portretul se poate face in aer liber, in cladiri, la lumina existenta sau cu ajutorul luminii artificiale. Subiectul unui portret este figura omeneasca, capul sau o portiune semnificativa a capului.
La portrete dificultatea fotografierii consta in crearea unei imagini care sa redea pe deplin trasaturile individuale caracteristice ale omului fotografiat. Portretele pot fi de mai multe feluri:
- portretul individual;
- portretul in grup;
- portretul capului;
- portretul bustului.
Calitatea fiecarei lucrari foto portretistice, este determinata, in mare masura, de urmatorii factori:
- expresia fetei celui iluminat;
- iluminarea;
- corelatia dintre cel fotografiat si fundalul unde se face fotografierea;
- calitatile obiectivului foto si pozitia aparatului fotografic;
- filmul fotografic si procesul de developare.

EXPRESIA FETEI SI POZITIA CELUI FOTOGRAFIAT
Inainte de a apasa declansatorul foto, trebuie sa studiem fizionomia subiectului pentru a sesiza ce expresie a fetei corespunde cel mai mult cu persoana fotografiata. Aproape la toti oamenii, partea dreapta si stanga sunt oarecum asimetrice. La unii, aceasta asimetrie este mai vizibila. La fotografiere si la alegerea atitudinii persoanei respective este necesar sa se intoarca capul si corpul acestuia astfel incat asimetria fetei sa nu fie vizibila, iar capul sa se gaseasca intr-o pozitie caracteristica persoanei fotografiate.
Trebuie sa se evite surasurile sablon, pozele nefiresti, efectele de lumina care nu au rost, metodele care dau o infrumusetare standard.
Expresia fetei depinde in mare masura de starea omului in momentul respectiv si este determinata de pozitia ochilor, a fruntii, a buzelor, a maxilarelor, a ridurilor. Trebuie sa se evite pozitiile incordate teatrale, standard, care sunt fortate si nenaturale. Inainte de fotografiere, trebuie studiata pozitia subiectului (cum isi tine mainile, capul, care sunt gesturile caracteristice).
O deosebita atentie trebuie acordata inclinarii capului. Capul, intrucatva in jos si inainte, va creiona un portret cu proportiile fetei si ale capului deformate. Dand capul uspr spre spate si in sus, barbia va aparea marita, iar fruntea si nasul micsorate.

ILUMINAREA FETEI are un rol important in crearea unui portret expresiv. Cu ajutorul luminii se pot sublinia proeminentele fetei sau indulci tonurile. La fotografierea portretelor se deosebesc patru feluri de lumina:
1. Lumina de desenare, care este o lumina intensa, dirijata, reprezinta baza efectului de iluminare si care evidentiaza detaliile subiectului fotografiat.
2. Lumina generala de completare, este o lumina difuza care asigura redarea detaliilor aflate in umbra.
3. Lumina de modelare, se foloseste la redarea riguroasa a diferitelor elemente ale subiectului fotografiat.
4. Lumina “contrajure” (dirijata spre obiectiv), se pozitioneaza in spatele subiectului fotografiat si este menita sa delimiteze principalele contururi ale subiectului fotografiat. Iluminarea trebuie sa fie realista si bine justificata.
DECORUL nu trebuie sa distraga atentia privitorului de la obiectul principal al imaginii. Fondul cel mai bun pentru portret este o suprafata cu ton neutru. Persoana fotografiata trebuie asezata la cel putin 1 m de decor.

PORTRETUL IN NATURA se obtine bine daca lumina solara este atenuata de catre nori. O iluminare calda se obtine in orele de dimineata si de seara.
Cand soarele este sus pe cer, pe fata persoanei fotografiate apar umbre dense, generate de barbie, nas, sprancene, care genereaza o deformare a fetei in fotografie.

In functie de locul de statie ales, se pot schimba proportiile diferitelor detalii ale portretului. Proportiile corecte – in cazul fotografierii capului – se obtin atunci cand obiectivul aparatului foto se gaseste la inaltimea ochilor persoanei fotografiate.
In cazul portretului-bust, obiectivul trebuie fixat la nivelul gatului. Portretul care cuprinde imaginea pana la genunchi, se obtine cand obiectivul este la inaltimea pieptului.
Portretul intregii staturi se realizeaza cand obiectivul se pozitioneaza la nivelul braului.
Atunci cand continutul fotografiei o cere, pot exista si abateri de la aceste reguli, putand astfel sublinia anumite detalii ale portretului.


_______________________________________
BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||

pus acum 16 ani
   
Anton Laurentiu
Membru nou

Din: Petrosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 25
Buzele in fotografia de portret.

Buzele in fotografia de portret au un rol extrem de important la fel ca si ochii, in general, este o idee buna sa faci o varietate de portrete, unele zambind si unele serioase.

Oamenii sunt de obicei constienti de trasaturile lor, dar daca observi ca subiectul are un zambet atractiv, fa cat de multe fotografii poti.

Zambetul natural. Una dintre cele mai bune metode de a produce un zambet natural este sa lauzi subiectul. Spune-i cat de bine arata si fii optimist. Daca ii spui un simplu zambeste!, vei produce un efect fara viata, un tip de portret pasarica! Daca esti sincer in flatari si maguliri, subiectul va zambi natural si sincer, iar ochii vor fi si ei vii. Buzele trebuie sa fie in permanenta umezite sau date cu gloss. Este necesar sa-i amintesti subiectului sa-si umezeasca periodic buzele. Aceasta va face ca buzele sa luceasca in portretul final, deoarece umezeala sau gloss-ul produce un efect de stralucire.

Liniile rasului sau ridurile de expresie ridica si ele probleme majore in fotografia de portret, unele persoane au riduri pronuntate, sau linii ale rasului, care par nenatural de adanci cand subiectul este pozat in timp ce rade. Trebuie sa se tina cont de acest aspect, de aceasta parte a fetei.

Daca este necesar, va trebui sa se mareasca intensitatea luminii ambientale pentru a evita crearea de umbre adanci in aceasta portiune sau folosirea unei blende.

Alternativ, se poate ajusta lumina principala sa bata numai frontal. Daca liniile si asa sunt groase, incearca sa eviti un zambet larg in pozare.

(c) Narcis Virgiliu.


_______________________________________
"The single most important component of a camera is the twelve inches behind it."

pus acum 16 ani
   
Anton Laurentiu
Membru nou

Din: Petrosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 25
Analiza faciala.

Analiza faciala a subiectului inainte de sedinta foto are un rol foarte important.

Un fotograf de portrete experimentat trebuie sa faca o analiza a fetei subiectului printr-o scurta examinare. Sub o lumina normala, el trebuie sa inspecteze subiectul drept din fata si sa se mute gradual intr-o parte a fetei intr-un unghi oarecare si apoi sa repete cu cealalta parte a fetei analiza.

Poti face asta in timp ce conversezi cu persoana, atunci cand el/ea este mai putin atent/a la ceea ce faci.

In analiza, fotograful trebuie sa caute un numar de lucruri:

# 1

Cel mai magulitor unghi din care poate fotografia persoana.
De obicei acesta va fi cel de sapte-optimi sau cel de trei-sferturi si nu cel din profil sau cu fata drept inainte.

# 2

Diferenta dintre marimea ochilor. Ochii celor mai multi oameni nu sunt egali ca marime.

Oricum, ambii ochi pot fi facuti sa arate a fi de marime egala prin pozitionarea ochiului mai mic catre lentila, astfel incat perspectiva naturala sa faca asa incat ochiul mai mic sa para mai mare datorita faptului ca este mai aproape de lentila.

# 3

Sa observe forma fetei si schimbarile de expresie in timp ce se misca in jurul subiectului.
Sa observe cum oasele pometilor devin mai mult sau mai putin proeminente, privite din unghiuri diferite.

# 4

Sa caute trasaturile care necesita schimbari:

- O linie patratoasa a mandibulei poate fi inmuiata daca este privita dintr-un unghi.
- O fatza rotunda poate fi facuta sa para putin ovala si flatanta, dintr-un unghi diferit.
- O fatza subtire/slaba poate parea mai larga si mai sanatoasa daca este privita drept in fata si asa mai departe.

# 5

Sa examineaze toate aspectele fetei in detaliu si sa determine care este cel mai placut unghi din care poate fi privita o persoana.
Apoi, in timpul conversatiei, sa gaseasca care este cea mai buna expresie care modifica acel unghi, un suras, un zambet, nici un zambet, capul drept, etc.

(c) Narcis Virgiliu.


_______________________________________
"The single most important component of a camera is the twelve inches behind it."

pus acum 16 ani
   
c05t1n
Moderator

Din: Bucuresti / Comanesti
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 704
super!

_______________________________________
Costin

pus acum 16 ani
   
foto01
Moderator

Din: Otopeni
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 522
Ce portrete mai fac altii:

_______________________________________
!!!Reguli de postare cu ImageShack!!!

pus acum 16 ani
   
piatadefotografie
Administrator

Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
The Rules Of Good Portraiture

_______________________________________
BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||

pus acum 15 ani
   
sherrymark728
Vizitator

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 1
Frumos mesaj .... Multumesc pentru partajarea astfel de subiect informativ

_______________________________________
Sherry

pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la