piatadefotografie
Administrator
 Din: Romania
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1168
|
|
Articol aparut in newsletter-ul f64, 1 august 2007.
Fotografia în domeniul infrarosu (IR) dezvaluie o lume noua, inaccesibila vederii umane, lume bizara, misterioasa, însa, de o neobisnuita frumusete. Fotografia IR digitala, spre deosebire de cea care se bazeaza pe film, este simpla si usoara. .
Elementele necesare pentru realizarea de fotografii IR sunt: Aparat digital apt pentru fotografia IR Filtru IR Stativ Program de tip Photoshop Un aparat digital “potrivit” pentru IR trebuie sa îndeplineasca 3 conditii:
- Sa posede o sensibilitatea suficienta pentru realizarea de fotografii IR. Aceasta se verifica simplu prin actionarea oricarei taste a unei telecomenzi TV obisnuite si îndreptate de la cca 30 cm catre obiectivul aparatului digital. Daca apar scintilatii pe LCD, aparatul este apt.
-Sa poata primi filtre fie direct, fie indirect, prin intermediul unor sisteme adecvate. Pentru aparatele compacte, Cokin ofera doua sisteme de fixare a filtrelor : magnetic si cu talpa (v. articolul “ Filtre optice pentru fotografia digitala “
-Sa aiba capabilitatea modificarii manuale a valorilor diaframei si/sau timpului de expunere.
Filtrele IR cele mai des folosite sunt Hoya 72 si Cokin 007( echivalente filtrului Wratten89) Stativul este obligatoriu deoarece sunt necesari, de regula, timpi de expunere lungi.. Programul Photoshop actioneaza asupra imaginii brute, initial obtinute, de culoare purpurie, de regula, oferind posibilitatea obtinerii de imagini neobisnuite, alb-negru sau în culori.
Se procedeaza în felul urmator:
a. Fotografierea cu aparatul fixat pe stativ, fara filtru (care este opac sau foarte putin transparent pentru lumina vizibila) se alege cadrajul. La aparatele cu vizor lateral, evident, filtrul nu afecteaza vizarea, si, ca atare, poate fi lasat pe obiectiv se alege (din motive de profunzime) o diafragma mai închisa, în jurul valorii 8 se fixeaza sensibilitatea aparatului pe o valoare medie, 200 ISO, de exemplu se efectueaza cateva probe variind timpul de expunere se alege dintre imaginile obtinute (monocromatice, violete sau rosii) pe aceea care prezinta o acoperire si un contrast considerat ca bun
b. Postprocesarea
b.1 Pentru imagini alb-negru
Post procesarea, extrem de simpla si consta din urmatoarele:
Imaginea primara din Fig 2 obtinuta prin fotografierea peisajului din Fig 1 este deschisa în Photoshop si i se aplica urmatorul tratament:
Image > Adjustments > Autolevels Shift + Ctrl + L Desaturate Shift + Ctrl + U Autocontrast Shift + Ctrl + Alt + L
avand drept consecinta obtinerea imaginii din Fig 3, unde zonele inverzite sunt reprezentate prin tonuri luminoase. Aceasta deoarece clorofila din frunze si iarba reflecta puternic radiatiile IR. (v.articolul Fotografia în domeniul spectral infrarosu)
Multumim pentru imaginile de mai sus specialistului francez Marc Charbit
b.2 Pentru imagini color si pentru color reglajele de baza sunt foarte simple: Aplicand imaginii primare din Fig 4, reglajele
Image > Adjustments > Autolevels, Autocontrast, Autocolor, se obtine o prima imagine color, stranie, dar interesanta, cea din Fig 5.
Apoi, aplicandu-se Image> Adjustments> Channel Mixer
Channel Red : Red 0…………………Blue 100 si Channel Blue: Red 100………………Blue 0, se obtine imaginea din Fig 6
Autorul acestor fotografii, specialistul francez, d-l Serge Augustin, caruia îi multumim pe aceasta cale pentru faptul ca ne-a permis sa le folosim, afirma ca, de fapt, trebuie ca ultima imagine sa arate ca cea din Fig 7.
Fiecare din cei interesati de acest subiect este invitat sa verifice cele afirmate mai sus si sa încerce si alte variante din nemarginitele posibilitati ale programului Photoshop. Datele de mai sus reprezinta doar o baza de plecare
Dan Bistriteanu
Mai multe informatii: How To Post Process Your Infrared Digital Photos Discovering Infrared Photography In 5 Steps
_______________________________________ BLOG. Click aici! ||NEW PHOTO||
|
|